Психолог или психијатар: Што е разликата?

Иако знаеме многу често во секојдневниот живот да ги поистоветуваме психологот и психијатарот, бидејќи вршат слична дејност, сепак има неколку важни разлики помеѓу двете професии. Психолошки третман или Психијатриски третман? Психијатрите се обучени доктори, кои што можат да препишуваат лекови, и тие поголемиот дел од својот третман го посочуваат кон управувањето со лековите. На друга…

Дознај повеќе

Како да ја одржите психичката благосостојба за време на Коронавирусот?

За време на карантинот, создадете нова дневна рутина во која грижата за себе ќе ви биде приоритет. Може да се обидете да читате повеќе, да гледате филмови, да вежбате рутински, да пробате нови техники за релаксација или да научите нешто ново за кое вообичаено немате доволно време. Запомнете дека ваквата состојба е привремена. Обидете се…

Дознај повеќе

Како Коронавирусот влијае на психолошкото здравје?

Моментално се соочуваме со пандемија на корона вирусот кои за одредени групи на луѓе може да биде опасен по живот. Самоизолација, карантин за патници, изолација и останување во домот во тек на оваа епидемија, мерки кои имаат цел превенција на ширење на заразата и оптеретување на здравствениот систем каде голема улога зазема психолошката димензија како…

Дознај повеќе